| |

Vegan Chocolademousse

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Een vegan chocolademousse die iedereen kan maken!

Een droom voor chocoladeliefhebbers, dit luchtige dessert is gemaakt in slechts een paar eenvoudige stappen met een handvol ingrediënten. En helemaal vegan natuurlijk. Mijn recept voor veganistische chocolademousse is gemaakt door aquafaba en wijnsteen bakpoeder samen te kloppen voordat gesmolten donkere chocolade voorzichtig wordt toegevoegd. Het eindresultaat is een licht, luchtig en zijdeachtig chocoladedessert dat zo mooi samengaat met veganistische slagroom erop.

 

Wat is precies een veganistische chocolademousse?

Traditionele chocolademousse is een Frans dessert gemaakt met chocolade, eiwitten en room. Het opnemen van veel lucht in de mix is ​​wat mousse van pudding onderscheidt en zorgt voor de klassieke lichte en luchtige textuur. Hoewel veganistische mousse met verschillende vervangingen kan worden gemaakt, is aquafaba (water van kikkererwten uit blik) de beste keuze als je het zo luchtig mogelijk wilt hebben. Maak je geen zorgen, je proeft geen kikkererwten. Omdat er zo weinig ingrediënten in het recept zitten, raad ik aan om pure chocolade van hoge kwaliteit te gebruiken, zodat de smaken goed kunnen opvallen. Liefst kies je een reep van tussen de 62 en 70% cacao.

Chocolademousse met aquafaba

Vegan eten betekent onder andere géén eieren of room. Zonder eieren lijkt het lastig om een mousse te maken. Maar gelukkig bestaat er aquafaba! Eigenlijk is aquafaba niets anders dan het vocht in een blik kikkererwten. Dit kun je zelf maken door kikkererwten te koken, maar ook uit een potje halen. Omdat het vocht rijk aan plantaardige eiwitten is, kun je het luchtig opkloppen. Door aan de aquafaba ook nog eens wijnsteen bakpoeder toe te voegen, krijg je een fantastische en stevige structuur die nagenoeg hetzelfde is als klassieke chocolademousse.

Ingredienten
  • 80 gram veganistische donkere chocolade, 70% chocoladerepen of chocoladeschilfers
  • 180 ml aquafaba, vloeistof uit een blik kikkererwten
  • 1/4 theelepel wijnsteen bakpoeder (cream of tartar)
  • 50 gram poedersuiker. Ben je een zoekekauw? Dan kun je ook 100 gram gebruiken.1 theelepel vanille-extract
Instructies

Breek de chocoladerepen in kleine stukjes (of gebruik chocoladeschilfers) en smelt ze au bain marie. Zet opzij om volledig af te koelen. Als de chocolade nog warm is als je hem aan de aquafaba toevoegt, zal hij erg korrelig worden.

Giet de aquafaba af uit een blik kikkererwten, meet ca 180 ml en voeg toe aan een grote kom.

Voeg de wijnsteenbakpoeder toe en klop ongeveer 5 minuten, tot zich stijve pieken vormen. Ik gebruik mijn staafmixer met een garde erop. Voeg langzaam de suiker toe (min of meer tot de gewenste zoetheid, ik hou van ca 100 gram) en vanille en blijf nog een paar minuten kloppen. Het moet erg luchtig zijn en op dit punt zeer stijve pieken hebben.

Spatel voorzichtig en voorzichtig de gesmolten, afgekoelde chocolade in het aquafaba-mengsel, met een spatel in een cirkelvormige beweging totdat het goed is opgenomen. Mix niet te lang, maar blijf mixen tot er geen witte strepen meer zijn en het een lichte chocoladekleur is. Door langzaam te spatelen blijven de luchtbellen in de mousse zitten.

Verdeel het mengsel over 4 kleine schaaltjes of dessertglaasjes. Je kunt er meteen van genieten, maar ook prima even in de koelkast bewaren tot het klaar is om te serveren. In de koelkast is het maximaal zo’n 3 dagen houdbaar.

Anderen bekeken ook