Een vegan chocolademousse die iedereen kan maken!
Een droom voor chocoladeliefhebbers, dit luchtige dessert is gemaakt in slechts een paar eenvoudige stappen met een handvol ingrediënten. En helemaal vegan natuurlijk. Mijn recept voor veganistische chocolademousse is gemaakt door aquafaba en wijnsteen bakpoeder samen te kloppen voordat gesmolten donkere chocolade voorzichtig wordt toegevoegd. Het eindresultaat is een licht, luchtig en zijdeachtig chocoladedessert dat zo mooi samengaat met veganistische slagroom erop.
Wat is precies een veganistische chocolademousse?
Traditionele chocolademousse is een Frans dessert gemaakt met chocolade, eiwitten en room. Het opnemen van veel lucht in de mix is wat mousse van pudding onderscheidt en zorgt voor de klassieke lichte en luchtige textuur. Hoewel veganistische mousse met verschillende vervangingen kan worden gemaakt, is aquafaba (water van kikkererwten uit blik) de beste keuze als je het zo luchtig mogelijk wilt hebben. Maak je geen zorgen, je proeft geen kikkererwten. Omdat er zo weinig ingrediënten in het recept zitten, raad ik aan om pure chocolade van hoge kwaliteit te gebruiken, zodat de smaken goed kunnen opvallen. Liefst kies je een reep van tussen de 62 en 70% cacao.
Chocolademousse met aquafaba
Vegan eten betekent onder andere géén eieren of room. Zonder eieren lijkt het lastig om een mousse te maken. Maar gelukkig bestaat er aquafaba! Eigenlijk is aquafaba niets anders dan het vocht in een blik kikkererwten. Dit kun je zelf maken door kikkererwten te koken, maar ook uit een potje halen. Omdat het vocht rijk aan plantaardige eiwitten is, kun je het luchtig opkloppen. Door aan de aquafaba ook nog eens wijnsteen bakpoeder toe te voegen, krijg je een fantastische en stevige structuur die nagenoeg hetzelfde is als klassieke chocolademousse.