Een van de vragen die we het meest hebben gekregen is “kun je een simpele witte chocolademousse maken?” en het antwoord is een heel duidelijk: Ja, dat kunnen we zeker! Het recept heeft wel wat kleine aanpassingen nodig om te zorgen dat de structuur goed is, dus let even goed op wanneer je hem maakt.
Deze makkelijke, drie ingrediënten witte chocolademousse…
Net als bij de donkere chocolademousse heeft deze mousse drie ingrediënten: room, witte chocolade en eventueel nog vanille. Je zou het zelfs tot twee kunnen verminderen, de vanille is meer een toegevoegde bonus, maar deze kun je weglaten als je dat liever hebt.
De liefhebber kan nog een ander ingrediënt toevoegen: Zeezout.
Witte chocolade kan heel zoet zijn en als je vindt dat de mousse iets te zoet smaakt, kan een klein snufje zout helpen om de zoetheid te doorbreken.
Het belangrijkste ingrediënt in een witte chocolademousse is natuurlijk witte chocolade. Dus gebruik liefst witte chocolade van goede kwaliteit. Dat betekent meer dan 20% cacaoboter en niet meer dan 55% suiker.
Het enige andere verschil tussen dit recept en de donkere chocolademousse is dat je een klein beetje meer chocolade moet toevoegen om ervoor te zorgen dat de witte chocolademousse lekker stevig wordt – witte chocolade is namelijk van nature wat zachter. Dat heeft te maken met het hoge suikergehalte.
Als je eenmaal je chocolade hebt gekozen, hoef je alleen nog maar je mousse te mixen. Net als de donkere chocoladeversie, is het gewoon een kwestie van de chocolade in de hete room smelten, de vanille toevoegen en laten afkoelen tot het helemaal koud is, en dan kloppen tot het licht en luchtig is.
Het koelgedeelte is erg belangrijk, het mengsel wordt veel luchtiger en zal minder snel splijten als het mengsel goed gekoeld is. Je kunt mijn aantekeningen in het onderstaande recept zien om het sneller te koelen als je niet wilt wachten tot het een nachtje is afgekoeld.