gemakkelijke chocolade mousse maken

| |

Gemakkelijke witte chocolademousse

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Een van de vragen die we het meest hebben gekregen is “kun je een simpele witte chocolademousse maken?” en het antwoord is een heel duidelijk: Ja, dat kunnen we zeker! Het recept heeft wel wat kleine aanpassingen nodig om te zorgen dat de structuur goed is, dus let even goed op wanneer je hem maakt.

Deze makkelijke, drie ingrediënten witte chocolademousse…

Net als bij de donkere chocolademousse heeft deze mousse drie ingrediënten: room, witte chocolade en eventueel nog vanille. Je zou het zelfs tot twee kunnen verminderen, de vanille is meer een toegevoegde bonus, maar deze kun je weglaten als je dat liever hebt.

De liefhebber kan nog een ander ingrediënt toevoegen: Zeezout.
Witte chocolade kan heel zoet zijn en als je vindt dat de mousse iets te zoet smaakt, kan een klein snufje zout helpen om de zoetheid te doorbreken.

Het belangrijkste ingrediënt in een witte chocolademousse is natuurlijk witte chocolade. Dus gebruik liefst witte chocolade van goede kwaliteit. Dat betekent meer dan 20% cacaoboter en niet meer dan 55% suiker.

Het enige andere verschil tussen dit recept en de donkere chocolademousse is dat je een klein beetje meer chocolade moet toevoegen om ervoor te zorgen dat de witte chocolademousse lekker stevig wordt – witte chocolade is namelijk van nature wat zachter. Dat heeft te maken met het hoge suikergehalte.

Als je eenmaal je chocolade hebt gekozen, hoef je alleen nog maar je mousse te mixen. Net als de donkere chocoladeversie, is het gewoon een kwestie van de chocolade in de hete room smelten, de vanille toevoegen en laten afkoelen tot het helemaal koud is, en dan kloppen tot het licht en luchtig is.

Het koelgedeelte is erg belangrijk, het mengsel wordt veel luchtiger en zal minder snel splijten als het mengsel goed gekoeld is. Je kunt mijn aantekeningen in het onderstaande recept zien om het sneller te koelen als je niet wilt wachten tot het een nachtje is afgekoeld.

Ingredienten
  • 500 g slagroom. Liefst met ca 35% vet
  • 300 g goede witte chocolade, gehakt
  • 1 theelepel vanille-extract
  • snufje zeezout (optioneel)
Instructies

Verhit de helft van de room (250 ml) in een kleine steelpan op middelhoog vuur tot zich aan de randen belletjes beginnen te vormen. Voeg de witte chocolade toe en roer met een draadgarde tot alle chocolade is gesmolten en het mengsel glad en goed gemengd is. Klop de resterende 250 ml room en de vanille erdoor.

Proef het mengsel en als de witte chocolade te zoet is, klop er dan een snufje zout door om de zoetheid tegen te gaan, als je dat wilt.

Giet in een grote hittebestendige kom of kan en laat afkoelen tot kamertemperatuur (u kunt dit versnellen door de kom in een waterbad te plaatsen – vul de gootsteen gewoon 1/4 met koud water, voeg wat ijs toe en plaats de kom met chocoladeroom in de gootsteen. Roer de mix regelmatig om het afkoelen te versnellen). Koel tot zeer goed gekoeld (minstens enkele uren of een nacht). Als je haast hebt, kun je de kom in de vriezer zetten om het koelproces te versnellen. Zorg ervoor dat je het regelmatig controleert en roert om er zeker van te zijn dat het niet echt bevriest.

Klop de chocoladeroom op met een elektrische handmixer tot er zich stijve pieken beginnen te vormen. Het duurt niet lang, pas op dat je het niet overdrijft.

Spuit of lepel in glazen of kleine kommen. Als het iets te zacht is om te spuiten, kun je de kom mousse opnieuw in de koelkast zetten tot hij wat steviger is, en dan in een spuitzak doen om te spuiten.

Serveer de mousse direct of bewaar enkele dagen in de koelkast.

Anderen bekeken ook